Wanneer uw autobanden vervangen?

Voor uw eigen veiligheid op de weg is het van groot belang om met enige regelmaat uw banden te controleren. Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 25% van de automobilisten te lang doorrijdt op autobanden die niet meer aan de gewenste kwaliteit voldoen. Deze banden hadden dus al eerder vervangen moeten worden.

Consumenten bezuinigen op autobanden vervangen

Veel consumenten stellen werkzaamheden zoals onderhoud aan de auto uit vanwege het economische klimaat. Het vervangen van autobanden valt hier natuurlijk ook onder. De vereniging VACO (bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche in Nederland) heeft in oktober 2012 en juni 2013 een onderzoek gedaan naar de staat van autobanden in Nederland. De resultaten hiervan zijn zorgwekkend.

Uit beide onderzoeken blijkt dat ruim 40% van de personenauto’s tenminste één band heeft met onregelmatigheidsslijtage of enige andere vorm van schade. Bij een kleine 10% van de auto’s is de kwaliteit van de autobanden zo slecht dat het gevaar kan opleveren.

Tevens blijkt uit beide onderzoeken dat ruim 20% van alle personenauto’s rijdt met minimaal een beschadigde autoband (bijvoorbeeld een geschuurde zijwand). Er zijn ook vervormingen geconstateerd, beschadiging door het rijden op een lege autoband, beschadiging door verkeerde montage en scheuren in het loopvlak van de autobanden.

Autobanden met een onregelmatig slijtagepatroon komt veel voor in Nederland

autobanden vervangenZoals reeds vermeld blijkt uit onderzoek dat er relatief veel auto’s rondrijden in Nederland die autobanden hebben met een onregelmatig slijtagepatroon. De slijtage komt vooral voor op het midden van het loopvlak en op de schouders van de autobanden. Onregelmatige slijtage van autobanden kan worden veroorzaakt door te rijden met de verkeerde bandenspanning.  Bij een te hoge bandenspanning gaan autobanden boller staan, waardoor vooral het midden van het loopvlak sneller slijt. Bij een te lage bandenspanning krijgen autobanden juist een hollere vorm, waardoor de schouders meer gaan slijten. Zorg daarom altijd dat autobanden de juiste bandenspanning hebben.

Onregelmatige slijtage wordt ook worden veroorzaakt door autobanden die niet in balans zijn of door defecten aan bijvoorbeeld schokdempers, wiellagers of het abs.Vaak zal blijken dat de autobanden niet meer op de juiste manier zijn uitgelijnd. Hierdoor slijten uw autobanden sneller, uw rijcomfort wordt minder en uw remweg wordt groter.

Voor uw eigen veiligheid raden wij dan ook aan om op regelmatige basis uw autobanden te laten controleren.

Laat wat van je horen

*