Waar en wanneer zijn winterbanden verplicht?

winterbanden verplicht

Hoewel het gebruik van winterbanden niet verplicht is in Nederland raden wij u wel aan om in de winterperiode met winterbanden te rijden. Winterbanden geven namelijk een veel betere grip op het wegdek tijdens regen en/of sneeuw. Bij een temperatuur die lager is dan 7 graden presteren winterbanden beter dan zomerbanden.

Winterbanden verplichting in Europa

In een aantal landen binnen Europa zijn winterbanden in een bepaalde periode of in bepaalde gebieden verplicht. Het niet gebruiken van winterbanden in deze landen kan gevolgen hebben voor uw aansprakelijkheid bij een verkeersongeval. Ook bestaat de kans op het krijgen van een verkeersboete.

In welke landen zijn winterbanden verplicht:

Bosnië-Herzegovina Van 15 november tot 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. De minimale profieldiepte is 4 mm.
Duitsland Bij winterse omstandigheden moeten autobanden worden gebruikt die zijn voorzien van M+S of sneeuwvlokjes symbool.
Finland Van 1 december tot 1 maart verplicht.
Frankrijk Verplicht bij verkeersbord. Let op! Ook als er geen bord staat kan bij een aanrijding schuld worden toegewezen.
Italië Verplicht bij verkeersbord of regionale verplichting zoals de Aostvallei (15 oktober tot 30 april) of provincie Milaan (15 november t/m/ 31 maart). Let op! Ook als er geen bord staat kan bij een aanrijding schuld worden toegewezen.
Kroatië Bij winterse omstandigheden verplicht. De minimale profieldiepte is 4 mm en de autoband moet voorzien zijn van M+S symbool.
Luxemburg Bij winterse omstandigheden verplicht.
Letland Van 1 december tot 1 maart verplicht. De minimale profieldiepte is 3 mm.
Litouwen Van 10 november tot 1 april verplicht. Geldt ook voor aanhanger/caravan. Minimale profieldiepte is 3 mm.
Noorwegen Van 1 november to 1 mei verplicht bij winterse omstandigheden. De minimale profieldiepte is 3mm.
Oostenrijk Van 1 november to 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. De minimale profieldiepte is 4 mm.
Servië van 15 november tot 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen voldoen ook.
Slovenië van 15 november to 15 maart verplicht bij winterse omstandigheden. De minimale profieldiepte is 3 mm.
Slowakije van 15 november tot 1 april verplicht bij winterse omstandigheden. De autoband moet voorzien zijn van M+S symbool.
Spanje Verplicht bij verkeersbord. Komt lokaal in bergachtige gebieden voor.
Zweden Van 1 december tot 1 april bij winterse omstandigheden. De minimale profieldiepte is 3 mm.
Zwitserland Verplicht bij verkeersbord. Minimale profieldiepte is 4 mm. Let op! Ook als er geen bord staat kan bij een aanrijding schuld worden toegewezen.

 

In alle andere landen zijn winterbanden niet verplicht. Er kunnen overigens wel specifieke regels gelden voor bijvoorbeeld de profieldiepte. Voor een compleet overzicht verwijzen wij u graag naar de website van bovag.

Ons advies luidt: gebruik winterbanden!

Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om extra grip te hebben bij winterse omstandigheden zoals sneeuw. Ook blijft het rubber van de band bij lagere temperaturen soepel waardoor het contact met het wegdek beter blijft. Neem met uzelf, uw medepassagiers en uw voertuig geen onnodig risico en maak gebruik van winterbanden.  Wij geven u graag advies welke winterbanden het beste bij uw voertuig passen.

Laat wat van je horen

*